učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.



Glazba dani Don Branko u Kotoru

Velika snaga umjetnosti

Kao dio godišnjeg događaja, koji je postao tradicionalno, sedmi po redu „KotorArt” festival, koji se tradicionalno održava u Kotoru događaja pod nazivom „Don Brankovi dani muzike” -. «Dani Music Don Branko”

Povijest festivala „KotorArt” smo kratko pokriven na SVE.ME portalu, a sada Ispričat ću vam o tome tko je to Don Branko, i što je „Don Brankovi dani muzike”.

Prije svega, na liječenju „Don”, možemo shvatiti da je Don Branko je bio svećenik. Hrvatski katolici mnoge njihove običaje posuđene direktno od Talijana, gdje je župnik pod nazivom „Don (ime)”. „Da” znači „gospodine” ili pristojan „Master”, a ne vjerski dostojanstvo. To je, naprotiv, neformalna poštovanja tretman koji je postao tradicionalno za talijanske i hrvatske katolike. U našem slučaju, mi ćemo se fokusirati na dalmatinskoj, povijesnom području, od kojih je dio Boca Kotor i njegov dragulj - Kotor.

Ovdje otac i hrvatska majka Crnogoraca 8. svibnja 1952 rodno Don Branko Sbutega (Branko Sbutega), brat poznatog crnogorskog diplomate i domoljuba Sbutegi Anton (Anton Sbutega).

Prema srpskoj verziji „Wikipedije”, po vjeri, otac mu je bio katolik, a majka pravoslavna krštenjem, tako da je odgojen u duhu tolerancije, koja se ogleda u njegovoj filozofiji života. Osnovna škola i gimnazija budući crnogorski svećenik, intelektualac, pisac i filozof diplomirao u rodnom, paralelno s visoka škola savladao tijek glazbene škole, svira violončelo, klavir i orgulje.

Diplomirani medicinsko obrazovanje u Beogradu, studirao je teologiju u Zagrebu, Beču i Rimu. 15. srpanj 1979 u otok marijanskom crkve „Gospe od Shkrpјela” u Perastu svećenika je zaređen 1982. godine, postao je rektor župe sv Eustace u Dobroti.

Posebno se ističe je njegova mirovna tijekom tzv „Jugoslavenska kriza” tijekom raspada Jugoslavije, kao i promicanju vjerske tolerancije. Biografi također kažu da je Don Branko je bio borac za nezavisnost Crne Gore i za prava hrvatske manjine, čime se više puta izložen napadima različitih ekstremističkih organizacija, to je izazvalo neko vrijeme da napuste zemlju. U progonstvu, Don Branko osnovao fond za pomoć izbjeglicama.

Godine 1996. Don Branko se vratio u svoj rodni grad i postao osnivač najvećeg regionalnog festivala umjetnosti „KotorArt”.

Bio je i veliki pobornik zaštite okoliša, bio je koautor knjige o antičke književnosti Boke Kotorske, autor brojnih članaka u medijima, a 2006. godine ugledao svjetlo svojoj knjizi „Kurosavin nemir svijeta” ( «nemirnom svijetu Kurosawa” - prijevod imena članku je autor) - „..nebolshaya po volumenu, ali veliki sadržaj ..” - kao što je navedeno u primjedbama na premijernom izdanju. U svom predgovoru, don Branko kaže: „Ja sam svjestan činjenice, što se tiče povijesti moje osobne sudbine mali i beznačajni, ali iznad svega, imam samo sebe, ali nije cijela priča. I tako, dok je velika velika pripovijest povijest pisane krvavu i tragičnu dramu lannogo prostora i vremena, i, na parceli od vlastite biografije, pokušavajući nešto napisati da je moj vlastiti život i dalje činiti nešto lijepo i značajno. To je jedina stvar koja svatko može i treba učiniti, bez obzira na povijesni kontekst i uzimajući u obzir povijesni kontekst. " (Prijevod autora).

Godine 2007. došao je posthumno objavljivanje soneta Dona Branko Sbutegi „predaja”; u sjećanje na njega, već tradicionalno, u slučaju koji se održava pod nazivom „Don Brankovi dani muzike” u sklopu kojeg je osnovao Art „KotorArt” festival.

Don Branko Sbutega je umro u Kotoru, 27. svibnja 2006. godine. Pokopan je uz zid crkve Sv Eustache (crkve Svetog Eustahija), županije (župnika) gdje je za dugo vremena, u predgrađu Kotor dobrote.

Evo kako okarakterizirati „Don Brankovi dani muzike” pijanist i umjetnički ravnatelj festivala „KotorArt” Profesor Ratimir Martinović (Ratimir Martinović): «To je u toj tradiciji, na putu od točke A do točke B,‘KotorArt ‘i’ Don Brankovi dani muzike’ uvijek zna najkraći put do uzvišenog naslov - čl.

Milorad Pavić je jednom napisao: „Istina je izrazio ispred vremena, ona ne može imati istinu.” Srećom, ova ideja previše nije apsolutna istina, jer, da, bili smo osuđeni na stagnaciju i propadanje rutina. Umjetnost - to je samo jedan od svih velikih istina koje se ne mijenjaju s vremenom, ne razlikuju vjerskim razlikama, političkih sustava, jezičnih i drugih prepreka.

Umijeće glazbe, koju vam dajem u 16 glavnih i šest dodatnih programa „Glazbeni dana Don Branko” je istina kojim pozivamo vas da nam se pridružite, puna srca svjedočiti svoju vječnu obnovu koncerata u jedinstvenom ambijentu drevnog Kotora a divno „Boka planeta.”

#AleksandarKologrivov

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Ovaj je post dostupan na sljedećim jezicima: