učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.



Turizam u Crnoj Gori u sklopu reforme programa gospodarskog

Glavni cilj programa ekonomskog razvoja Crne Gore - poboljšanje kvalitete života. Među prioritetnim sektorima, što bi trebalo približiti taj cilj, na prvom mjestu - turizam. U Crnoj Gori, trendovi gospodarskog razvoja su po uzoru na temelju Europske strategije „Europa 2020: razumna strategija, održiv i uključiv rast”, koja djeluje od 2010. Program je razvijen za EU i zemalja kandidata Europskoj uniji.

Kao dio paneuropske strategije papira programa ekonomskih reformi u Crnoj Gori je razvijen za 2013 - 2016. To je potvrdio i kretanja zemlje u Europsku uniju, ali s obzirom na krizu u EU.

Kasnije, u vezi s događajima na regionalnoj i globalnoj razini (očito znači ukrajinsko-ruski kriza i njezine posljedice), usvojila je program reformi za 2015 -. 2018, u kojoj su prilagođeni položaj prethodnog programa. Razviti planove za duži period u Crnoj Gori su se bojali zbog nejasne političke i ekonomske situacije u svijetu.

Turizam u Crnoj Gori - neka vrsta baze gospodarstva, pa smo procijenili utjecaj reforme programa 2013. - 2016., u turizmu.

U 2014. godini, Crna Gora je posjetilo 1,517,376 turista, što je 1,7% više nego u 2013. godini. Turisti su ostavili u zemlji 728.800.000. Eura, što je 1,08% više nego u 2013. godini. U to vrijeme, turizam u Crnoj Gori bio je podjednako popularan među Srbima i Rusima: 24,5% turista dolazi iz Srbije, 24,3% - iz Rusije. Ne možemo reći da su te brojke su zadovoljavajući.

Među nedostatke koji sprječavaju puni razvoj turizma u Crnoj Gori kao učinkovit gospodarske grane: visoko sezonskih, Podcjenjivanje potencijala sjevernim područjima i njihov loš pristup, loše investicije u postojećim turističkim objektima, ravnodušni lokalne samouprave vezane uz turizam, nestandardizirani turističke usluge, udaljenost od glavne turističkih ruta, loša infrastruktura, ovisnosti o uvozu i drugih negativnih faktora. Očito je da su mnogi od problema su izvan opsega u turizmu.

Turizam u Crnoj Gori ne može doći do pristojne razine, a zbog nedostatka high-end hotela. Postavite vrsta odmora nije pogodno za ulaganja u ovom sektoru.

Kako zamisliti turizam u Crnoj Gori na godišnjem odmoru? Procjenjuje se da je u 2014 72,4% posjetitelja dolaze uživati ​​pasivnog odmora, 41% jako zabavljati, 31,9% je posjetio Crnu Goru u potrazi za avanturom. No, ovi turisti proveli u prosjeku 6 dana ovdje i provedite dan oko 62 eura.


Odnos je jasna: vrlo malo high-end hoteli i nekoliko zaista bogati turisti. Inverzni odnos je također vidljivo ...

Država ovdje namjerava govoriti promjenu upravljačkog programa. Među mjerama koje bi trebale privući investitore u hotelijerstvu: Smanjenje PDV-a, izuzeća od poreza na imovinu za 10 godina, izuzeća od poreza na dohodak i poreza na dohodak na dohodak za 10 godina, smanjenje doprinosa za dohodak up 50% u roku od 10 godina, kamatna stopa subvencije 3 - 4% za ulaganja u hotele, rok otplate od 15 do 25 godina, poček od dvije godine, kredita, poreznih olakšica na opskrbu vodom. Kao rezultat toga, nakon 20 godina u Crnoj Gori hotelima 76 4-5 zvjezdica koji će biti izgrađen. No, tu će doći zahvaljujući turizmu u Crnoj Gori na novu razinu - veliko pitanje.

Očigledno, u okviru programa za 2015. planirano je značajan napredak u izgradnji Portona (Herceg Novi-Kumbor) - postavio temelje za hotel, produbiti dno marine; do kraja ove godine, prva faza izgradnje Crystal rivijere (Petrovac) popunjava; da u isto vrijeme planira se dovršiti izgradnju glavnih objekata Hilton (Podgorica); Porto Crna Gora (Tivat) na kraju 2015. godine bi trebao imati 455 vezova.

Kako razviti turizam u Crnoj Gori ove godine? Do danas, postoje statistike za prvu polovicu turizma. U razdoblju od siječnja do lipnja 2015. Crna Gora je posjetilo 390,174 turista, što je oko 12% više nego u istom razdoblju prošle godine (APPG). Svaki mjesec, šest mjeseci u 2015. godini u turističkim dolascima i Crne Gore malo veći u usporedbi s APPG. U lipnju Crna Gora stigao ruski turisti 45362 ljudi, što čini 27% svih turista; 32,021 turisti - iz Srbije, 19,6%. Relativno mnogi dolaze u Crnu Goru iz Poljske, Francuske, Ukrajine, Kosova, Bosne-i-Hercegovine. Od pojedinih zemalja turista u prvoj polovici 2015. godine bio je manji (iako nešto manje od godinu dana).

Je li povećanje broja ruskih turista brz rezultat programa reformi, teško je reći. U Rusiji je bilo nasilnih događaja koji su vjerojatno daleko veći utjecaj na protok turista nego bilo reforme u Crnoj Gori. Konkretno, ako povećana Crna Gora ruski turistički tok, ukupni broj ruskih turista koji putuju u inozemstvo u prvoj polovici 2015. godine smanjio za 40% na APPG. U sljedećih šest mjeseci, kao i diktatu našim dragim ruskog iskustva, svašta se može dogoditi obrnuto, ili uopće ne. Nemojte uzeti u obzir mogućnost oštrog smanjenja turističkog prometa iz Rusije u Crnu Goru, to je pitanje.

Materijal je pripremljen na temelju sljedećih izvora:
http://www.monstat.org/cg/page.php?id=1295&pageid=44
http://www.gov.me/vijesti/146546/Program-ekonomskih-reformi-2015-2017.html

Eugene Novozhilov

#EvgenyNovozhilov

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: