učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Podgorica i Cetinje: DVA KAPITAL jedna zemlja

Često su turisti zainteresirani, zašto tako maloj zemlji jednako kao dvaju glavnih gradova. Da vidimo kako se to dogodilo povijesno.

Pozivajući se na Wikipediji, vidimo da Crna Gora ima dva operativna kapital: ovo Podgoricu i Cetinje.

Podgorica - stvarni kapital, središte poslovnog i gospodarskog života. Evo jedna od dvije zračne luke, Parlament, Vrhovni sud i Vlada. To je najveći i najrazvijeniji grad u zemlji - znanstveno, gospodarsko i prometno središte Crne Gore. Većina fakulteta zavoda Crne Gore u Podgorici nalazi se točno. Za kupovinu cijelu zemlju, također, dolazi ovamo.

Cetinje - kulturno-povijesni glavni grad Crne Gore. Ona privlači turiste s mnogo muzeja, knjižnica, povijesnih građevina i ugodnim ulicama s Europskom atmosferu, što je tako ugodan za šetnju i uzeti pauzu od omara (Cetinje se nalazi dalje od obale i ima hladnjak klime). Cetinje je službena rezidencija predsjednika Crne Gore.
Kratak izlet u povijesti zemlje će nam pomoći da razumijemo zašto se dvije glavice.

Cetinje

Cetinje Grad je osnovan u XV stoljeću, a odavno je gospodarsko, kulturno i vjersko središte Crne Gore.

Nastala je kao posljedica brojnih ratova s ​​Osmanskim Carstvom, rata i bio je prisiljen da se presele kapitala od utvrđenog Žabljaka do sigurnije područje. Krajem XV stoljeća sagrađena Royal Court, a kasnije je bio samostan. To je dao grad svoje ime teče ovim mjestima rijeke Cetine.

Cetinje je doživio brojne napade na dijelu Turske i Italije. U tom razdoblju je bio uništen od strane kraljevskog dvora i manastira.

Prosperitet grada donio dinastije Petrovića, u kojoj su ratovi oslobođenja. Kraljev dvorište je obnovljena tek početkom XIX stoljeća.

Crna Gora stekla nezavisnost 1878. godine, a Cetinje dobila status europskog državnog kapitala.

Zatim tu su lijepe nove zgrade: konzulati različitih zemalja, Ženska institut, bolnica i hotel „Locanda”, obnovljena prve stambene zgrade.

Godine 1910., Crna Gora priznala kraljevstvo. U ovom trenutku, Cetinje procvjetao! Cijeli elita zemlje ovdje okupljaju, što je stvorilo povoljne uvjete za razvoj kulture i obrazovanja.

Nakon rata na Balkanu, a ja ga slijedio sam Svijet, grad napredak usporen. U tim godinama u Cetinju izašao 6 novine i radio 4 tipografija. U vrijeme Austro-Ugarske okupacije grada je zapravo ukraden. Tijekom Drugog svjetskog rata, Cetinje (kao što je ostatak Jugoslavije) je bio zarobljen od strane talijansko-njemačke vojske.

Između dva svjetska rata, Cetinje proširio područje, ali kad je Skupština Crne Gore 1946. godine odlučila proširiti upravne vlasti u Podgorici (tada Podgorica), Cetinje prosperitet završio.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, grad je aktivno razvija laka industrija, izgrađen cipela i proizvodnja odjeće.

Cetinje ne smatra se da je grad popularna među turistima. Ali, u stvari, Cetinje udoban, mirno i atmosferski grad s brojnim povijesnim znamenitostima (manastir Cetinje, Pool House, kazalište Royal, muzejima i zanimljivo u smislu zgrada arhitektura ambasade). U Cetinju možete vidjeti Nacionalna knjižnica, arhiv Crne Gore, Nacionalni muzej, Etnografski muzej, umjetnosti i drugih.

U Cetinju možete posjetiti izložbe i kulturna događanja. Zanimljivo je da je ovdje temelji se tri najviše „kreativnih” Sveučilište Crne Gore fakultet: Academy of Music fakulteta drama i Fakulteta likovnih umjetnosti. I naravno, Ministarstvo kulture također se nalazi ovdje.

Dakle, Cetinje trajno etablirala kao kulturnog kapitala u zemlji.

PODGORICA

Ako na Cetinju Naglasak je na kulturnom životu, Podgorica uvijek bila pretežno ekonomski smjer. Početkom XX stoljeća (1904.) bilo je osnovana prva banka u zemlji i prvi duhana nasada.

Grad specijalizirana za proizvodnju i trgovinu, a nakon Drugog svjetskog rata industrijalizacija ode brzo. U blizini grada počela rasti poslovanja u tom svjetlu, aluminija i duhanske industrije. U ovom trenutku i razvoj drugih područja: telekomunikacije, bankarstvo, stranih tvrtki zastupljenost.

Podgorica, kao Cetinju, ima zanimljivu prošlost.

Birziminum rimski grad, 3 km od sela koja je Duklje (također su rimska kolonija), osnovali su brda Gorica, koja je formirana i moderne ime.

U srednjem vijeku ta područja su dio srpskih zemalja, u 1474., grad je prošao Turaka, a od 1878. godine je vraćen u Crnoj Gori. Od 1946. godine u Podgorici je službeno postao glavni grad Crne Gore.

Godine 1952. bio je još jedan preimenovanja Podgorica Podgorica postaje, te je postojala pod tim imenom do 1992. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata, u kojem Podgorica pretrpio oko 70 (!) Bombardovanja, grad je morao obnoviti gotovo „od nule”, tako da je povijesna slika je sačuvana samo u fragmentima. To je vrijedno pogledati atrakcija kao što su toranj sa satom, Vezirov most, na ruševinama antičke rep, crkva svetog Jurja te ostatke turske tvrđave. Od sredine XX stoljeća u Podgorici dobio novu arhitekturu: tu su novi spomenici i atrakcije, kao što su spomenik Vysotsky i Puškina, najveće crkve u zemlji Kristovo uskrsnuće, Millennium Bridge ...

Nastavlja se ...

Daria Zorina

#DariaZorina

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: