učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

U Hrvatskoj je pronašao 400 kg opasnog nuklearnog otpada

Skladište Institut „Ruđer Bošković” (Zagreb) jučer je postala doslovno „vruća točka” na Balkanu - je pronašao 400 kilograma urana, koji se nalazi zapravo u javnosti i, naravno, ne poštujući sigurnosne propise. Međutim, oko neke sigurnosne mjere mogu biti uključeni, čak i ako je uprava SRI ne zna odakle je došao ovdje. Barem na gubitku to je još uvijek i redatelj M. Novaković, ono što je iskreno hrvatski časopis „Popis večer”.

Uran je otkriven sasvim slučajno od strane djelatnika tvrtke za čišćenje, što je rezultiralo u redu skladište i obližnje laboratoriju. Kakav urana, kome je namijenjen (postoji sumnja da je to red kaznenog ili terorističke prirode) - je bilo tko je pogodak. Koliko barela stajao u skladištu, i štete za zdravlje ljudi, također, nije jasno.
U ovom trenutku, sve tajne službe u zemlji su bili uključeni u istragu. Vlada je službeno obavijestio Državnu Službu za nuklearnu sigurnost.
Što je opasno otkriće? Ovaj koncentrat urana rude, pročišćena neobičan „poluproizvod” za nuklearno gorivo. U stručnom rječniku poznata je kao „žuti kolač”.

Naravno, mjerenja su pokazala višak dozvoljenih normi razine zračenja na području skladišta. U zraku, otkrili smo par radona. Trenutno urana neutralizirana, pročišćeni i izolirani sobu.

Mladen Novaković i dalje inzistira na činjenici da je Institut nije repozitorij za nuklearni otpad, a da u Hrvatskoj takav objekt nije uopće: bliskoj budućnosti temelji se na teritoriju Srbije.
Kako je bilo moguće ne primijetiti takvu iglu u plastu sijena, teško je zamisliti. Međutim, ostaje činjenica, to je nemar ili zločin (u ovom slučaju jedno te isto).

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Ovaj je post dostupan na sljedećim jezicima: