učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

 

Postojanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je pod prijetnjom?

Nacrt zakona o vjerskim organizacijama u Crnoj Gori su ozbiljno zabrinuti vjernicima i izazvao je burne rasprave u društvu. Protivnici priprema dokument Zakon Vjerska sloboda pod naslovom su uvjereni da je samo postojanje srpske pravoslavne crkve u zemlji u obliku u kojem je ostao stoljećima, dovedena u pitanje.

Sekularizacije crkve povijesno rezonira ne samo među vjernicima, već i među apstraktnim promatrača. Novi zakon je još jednom pogodio bolno mjesto svih vremena. Njegova suština je da ovlasti odobravanja službenih BILO (!) Vjeroispovijesti na području Crne Gore ići na vlasti.

Za pravoslavne crkve, koja je u Crnoj Gori je glavni broja župljana vjerske udruge, to je de facto odcjepljenje od Srpske pravoslavne crkve. Pravo na novi Zakon ne spominje, međutim, tu je točka koja je središte bilo duhovne organizacije mora se nalaziti na teritoriju zemlje.

Također slijedi iz projekta, da su sve crkvene zgrade u Crnoj Gori, danas u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, postala vlasništvo zemlje, a time i njihova sudbina će biti dodatno određuje općine. Drugim riječima, hramovi se mogu prenositi u bilo koje vrijeme i predstavnici drugih vjeroispovijesti ili koristiti u vremenskom slijedu.

Stručnjaci ukazuju na to da je zakon - je pokušaj da se ukrotiti vladajuću stranku (DPS), posljednji udrugu da joj je stanje još nije pod kontrolom. Profesor crnogorski sjemenište strah čak i ideološki pritisak pokušaja od strane vlasti, a Milo Đukanović, premijer slični savjeti stvarno više puta napravio. Dakle, u jednom od svojih govora, on je govorio o skladnom suživotu Crkve s vlastima.

Što se tiče prava na vlasti raspolagati hrama zgrada, situacija nije previše zadovoljan s pravoslavne zajednice na temelju činjenice da su predstavnici Katoličke i Protestantske organizacijama, kao i crnogorski raskolnička crkve mogu postati vlasnici drevnih pravoslavnih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Protivnici optužuju srpsku pravoslavnu crkvu u nevoljkosti da izgube monopol na vjerskim vrijednostima.

Postoje presedani za nemire u bijelom polju, gdje je prvi rasprave o mjenici.

#DonnaCreek

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: