učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Crna Gora industrija: pad i fluktuacije

Crna Gora je napravio, prema službenim statistikama, gotovo 60 vrsta proizvoda. To su uglavnom proizvodi prehrambene industrije, ali tu je i proizvodnja kugličnih ležajeva, eksploziva, droge, cipele, odjeća, proizvodnja nemetalnih minerala i tako dalje.

Prerađivačka industrija u Crnoj Gori doživljava dugotrajnu razdoblje pada još od 90-ih godina. Dvadesetog stoljeća. Posljedice raspada Jugoslavije - od rata, sankcija, uništenja gospodarskih odnosa, nedostatka ciljanih politika u ovoj oblasti - dovela je do promjena u strukturi gospodarstva, usluge dominiraju nad svim ostalim sektorima gospodarstva.

Trend pokazatelja proizvodnje stabilna, iako od 2000. do 2008. godine, proizvodnja aktivnost napredovala, ali je udio industrijske proizvodnje u Crnoj Gori, WFP je stalno u opadanju. Godine 2000., 19%, 10,8% već u 2012. godini. U 2012, obujam proizvodnje iznosio samo 65% od razine iz 2000. godine. U 2009. godini, područja proizvodnje doživjela još jedan sudar, vidi dijagram №1.





Zanimljivo, nakon krize, sa gušenja za sve grane industrije, dvoznamenkaste stope rasta, vozila, strojeva i opreme, kemijskih proizvoda i vlakana. Na pitanje budući da je količina tih proizvoda je mala, onda ukupna statistika utječe malo.

Nakon 2009. godine Crne Gore industrije odmotavanje I tada (2012.) pala za 11% do 2011. godine, a potom (2013.) skočio za 10% u 2011. godini popeo za 17,5% u odnosu na 2010. godinu. Takvi skokovi su sumnjive da je industrija u zemlji, prije svega, vrlo slaba, ali to ne smeta; i drugo - u razvoju (razvijene) u sebi, i to je problem. U Crnoj Gori je nestao cijeli sektor i podsektor, uništen industrijsku bazu, u cjelini, bio je i ono što se naziva degradacija. U 2014, ona je postala bolje ne, a proizvodnja u Crnoj Gori smanjena je za 12% u odnosu na 2013.

Naravno, moglo bi se pitati, zašto Montenegro opće industrije? Zatim, kao što smo već naglasili u prethodnim izvješćima, strateški cilj države - stalan porast životnog standarda. Samo zbog turizma i nekretnina ne postignu, ili bolje rečeno, nije postignuta. Opisuje proces otkrivanja: potpunu slobodu razvoja turizma ne dovodi do blagostanja, klub razvijenih zemalja prolaze ne daje razinu življenja stanovništva ne drastično ne poveća.

Razvoj industrije osigurava zaposlenost, rast produktivnosti rada, izvoz i dovodi do viših standarda življenja. Što je veća stopa rasta industrijske proizvodnje, što je veći rast, bolje izglede za gospodarstvo. Industrija vuče obrazovanje, socijalnu sigurnost, investicije i tako dalje. U današnjem svijetu, koji je iza sebe u industriji, on je iza svega. Postoje mnogi primjeri - sve post-sovjetski prostor kao negativan primjer, i Kina, kao primjer pozitivnog (još pozitivna). Postoje primjeri bliže i manje, naravno.

Ove godine ljuljačke u proizvodnom Crne Gore i dalje. Prema službenim statistikama, na kraju razdoblja od siječnja do kolovoza industrijskih pokazatelja porastao je za 11%, prerađivačka industrija, posebice, za 18%. Dinamika po mjesecima u godini u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (APPG) je još ekstremnije. Mi gledamo na dijagramu №2.







U principu, prije ili kasnije, ali ciljevi su da bude proglašen od strane Vlade Crne Gore, plus želje EU, neizbježno će dovesti do razumijevanja potrebe za industrijski razvoj.

Trenutno, postoje dvije politike radova u industriji: „Strategija razvoja prerađivačke industrije Crne Gore u 2014. godini - 2018 gg.”, Koji je uveden u kasnim 2013. I „Industrijska politika Crne Gore do 2020. godine”, javne rasprave na kojoj je završio prošli tjedan. Potonji je više specijaliziranih, to konkretniji, pa je zanimljivo.

nastavlja se

izvori:

http://www.monstat.org/

http://www.privrednakomora.me/

http://www.mek.gov.me/

Eugene Novozhilov

#EvgenyNovozhilov

 

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.