učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Religija i / ili zakon: da uznemiri zajednice u Crnoj Gori, Srpske pravoslavne crkve?

Nastavljajući temu https://sve.me/wp-admin/post.php?post=14895&action=edit&lang=ru

Nacrt zakona „o slobodi vjere” u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava je izazvao određenu odjek u crnogorskom društvu.

Sudeći po rezultatima javne rasprave uz sudjelovanje predstavnika vjerskih zajednica, nije volio predstavnike vjerskih zajednica iz zakona sljedeći članak:

- članak 4., u kojem se navodi između ostalog koje morate obavijestiti Vladu Crne Gore o imenovanju visokih dužnosnika vjerskih zajednica u vjerske svrhe;

- članak 7. koji zabranjuje političke aktivnosti vjerskih zajednica i zlostavljanja vjerskih osjećaja za političke svrhe;

- članak 11, koji su dvije zanimljivosti: vjerske zajednice, registrirani i posluju u Crnoj Gori, ne može djelovati izvan Crne Gore; Sjedište vjerske zajednice koja je registrirana i djeluje u Crnoj Gori treba biti u Crnoj Gori;

Međutim, članak 11., a drugi također, uravnotežena od odredbi članka 12., u kojem se navodi da su određene stvari od zajedničkog interesa za Crnu Goru, mogu se regulirati sporazumom sklopljenim između vlasti i vjerskih zajednica.

- u skladu s člankom 16., sve vjerske institucije moraju biti registrirani, drugi stavak ovog članka propisano je da se zajednice adresa trebala biti u Crnoj Gori, u članku 19. navodi da će, ako ne budu ispunjeni drugi stavak članka 16., ulazak takve vjerske organizacije u Crnoj Gori je zabranjeno - i to odluka je konačna.

- članak 30. kaže da su vjerske zajednice morati platiti porez, naknade i druge isplate u skladu sa zakonom, iako mogu biti potpuno ili djelomično oslobođeni poreza i drugih obveza u skladu sa zakonom.

- Član 41. navodi da je trošak stjecanja i meta vjerske zajednice će se pratiti od strane nadležnih tijela, u skladu sa zakonom.

- 52-og članak nacrta zakona propisano je da sve vjerske zgrade izgrađene u Crnoj Gori do 1918. godine mora biti prenesena u vlasništvo države, u statusu kulturnih vrijednosti.

To je sporni sadržaj Pandorine kutije, open source projekata developera u transformaciji Zakona 1977. godine. Završetak javne rasprave o dokumentu bila je zakazana za 14. rujna, ali je produljen do 30. rujna, jer je, sudeći po mišljenja u lokalnim medijima sredstava, zakon se nije svidjelo predstavnike gotovo svih vjerskih zajednica.

Rasprava o mjenici bio popraćen pogoršanjem odnosa između pristaša Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve crnogorske, koji su održani u okviru zakona od strane policije. Na posljednjoj raspravi predstavnika HPC nije došla od glavnog ulaza, tako da se ne sudaraju s pristaša Srpske pravoslavne crkve.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve Velibor Dzhomich (Velibor Džomić) glasno zove novčanicu pravni ubojstvo crkava i vjerskih zajednica. Anksioznost TWS je jasna: u Crnoj Gori pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve su Mitropolije crnogorsko primorje i eparhiji Budimlja i Nikšiću, djelomično Mileshevskaya biskupije i Eparhije zahumsko od i Hercegovine, koji pokrivaju većinu stanovništva. Ako prijedlog zakona prošao te je u potpunosti operativan, potrebno je, možda, revidirati teritorijalni, organizacijske i ekonomske strukture Srpske pravoslavne crkve, te u narednih 60 dana. To je složen proces.

Slične tvrdnje u katoličkoj zajednici u Crnoj Gori. Stajalište Katoličke crkve izrazio Marvuchich odvjetnik Vladimir (Vladimir Marvučić), nakon rasprave u vladi, rekavši da su katoličke župe u Crnoj Gori više neće primjenjivati ​​na nadležnost Rimokatoličke crkve, ako je donesen je zakon. Također, predstavnici Katoličke crkve u Crnoj Gori čini ponižavajuće da tradicionalne crkve Crna Gora * mora biti registriran.

Potpredsjednik bosanski stranke Sulo Mustafić (Suljo Mustafić), rekao je da zakon nije prihvatljiv za većinu tradicionalnih crkava, uključujući i islam, posebno zbog zabrane političkog djelovanja je vrlo kruta, to podržao predstavnik Crne Gore islamske zajednice Fouad Čekić (Fuad Čekić).

Pozdravio je prijedlog zakona Crnogorske pravoslavne crkve i Židovske zajednice. Predstavnik HPC Nikola Beladi (Nikola Belada) rekao je da je zakon samo tehnička pogreška. Katedra židovska zajednica Jaša Alfandari (Yasha Alfandari) ocijenio je kao prihvatljiv račun.

Mi ćemo i dalje pratiti sudbina zakona nejasan percipiraju.

______________________________________________________________________________

* Očigledno, Marvuchich i drugi sudionici u raspravi, često djeluju s pojmom „tradicionalne” crkve Crna Gora su zbog iz Zakona iz 1977., srpske pravoslavne, rimokatoličke, Slovačke evangelistička i Reformirane kršćanske Evanđeoske kršćanske crkve, kao i islamske i židovske vjerske zajednice. Prijedlog zakona iz 2015. postoji odredba za tradicionalne zajednice za nezavisne Crne Gore.

izvori:

mediji Crna Gora

http://www.mmp.gov.me/ministarstvo

http://www.paragraf.rs/

Eugene Novozhilov

#EvgenyNovozhilov

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: