učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.


Sudionici konferencije, koja je održana u utorak u Podgorici, nedvosmisleno se složili da prisilni brakovi su nesavršena djevojke - to je problem cijelog društva, a ne samo među romskim obiteljima. Ipak, konferencija nije objavila konkretne mjere za suzbijanje ovog oblika nasilja, a nije bilo odgovora na pitanja o tome kako ga spriječiti. U Crnoj Gori ne postoje statistički podaci o tome koliko romske djevojčice prisilno udavati, već prema organizaciji Centar za Romske inicijative (CRI) iz Nikšića, puno njih.
Baš neki dan, u utorak, zbog brzog odgovora organizacije i policije grada Nikšića, to je bio spriječen još jedan od prisilnog braka. Prema organizaciji CRI, žrtva bila djevojčica mlađih od 15 godina, koji je namijenjen majka prodati za 500 eura. Organizacija je dobila uznemirujuća izvješća da je 15-godišnja djevojka spremna za takav brak, a ona će morati ići u Njemačku. Je kupio autobusnu kartu, majka pripremila punomoć za vozača autobusa, djevojka je bila u stanju prijeći granicu. U razgovoru s organizacijom CRI djevojčina majka demantirao informaciju o braku, ali u jednom trenutku izletjelo da je ponudio iznos od 500 €.
U ovom trenutku, djevojka je sa svojom majkom, ali pod stalnim nadzorom Centra za socijalni rad. CRI organizacija smatra da je loša opcija, kada te djevojke vrate natrag u svoje roditelje, koji su uključeni u prisiljavaju djevojke u brak.
Voditelj Ministarstvo za ljudska prava Biljana Pejović rekao je da u Crnoj Gori postoji Centar za socijalni rad, koji odlučuje gdje će djevojka biti. Također je moguće da ju je smjestiti u udomiteljsku obitelj. Od CRI je rekao da moramo djelovati, jer u Crnoj Gori postoje svi potrebni mehanizmi za zaštitu djevojke koje su žrtve.
Prema UN-u, zastrašujući statistika dječjeg braka u svijetu - svake dvije sekunde, djevojka postaje žrtva prisilnog braka.



#EvaPatti

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Ovaj je post dostupan na sljedećim jezicima: