učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Reindustrijalizacija Crna Gora: niski start

Nastavljajući temu, pokrenuta 22. rujna Montenegro Industrija: Pad i fluktuacije, mi ćemo dosljedno razmotriti osnovne parametre programa dokumenta „industrijske politike Crne Gore do 2020. godine” (u daljnjem tekstu pojednostaviti PP-2020).

PP 2020 pozicioniran kao strateški dokument, koji bi, u stvari, za ponovno pokretanje gospodarstva, te u isto vrijeme, donijeti ga na novu tehnološku razinu. PP 2020 je proglašen novi pristup industrijskoj politici, industrijska poduzeća trebaju biti pokretači promjena i razvoja, a tijela javne vlasti trebaju osigurati maksimalnu podršku proizvodnih radnika.

Svrha nove industrijske politike - definiranje strateške pravce i prioritete industrijski razvoj koji će potaknuti gospodarski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje prihoda, te u konačnici, poboljšanje životnog standarda.

U radu detaljno opisuje situaciju u Crnoj Gori. Konkretno, s obzirom na ove statistike: u ranim 90-ih godina industriji XX stoljeća u Crnoj Gori je proizveo više od 35% BDP-a, oko 56.000 radnika bilo zaposleno u njemu .. Trenutno je doprinos industrije u BDP-u za oko 11%, industrija zapošljava oko 23 tisuća ljudi. Radnika, dok je udio prerađivačke industrije od 4,2%, što je izuzetno niska.

Udio proizvodnje u gospodarstvu je stalno u opadanju, iz godine u godinu, za gotovo 20 godina, n e n d e r a s n o, kako je, unatoč činjenici da su razdoblja ukupnog rasta BDP-a Crne Gore, održana de-industrijalizaciju zemlje.

Početak 2000-ih. To karakterizira kao razdoblje „ekonomskog blagostanja”, stopa rasta BDP-a od preko 6% godišnje u 2006. - 2008. godine. Tada je bilo razdoblje pada, koje je prekinuto 2013. godine, kada je obilježio znakove oporavka, naime, rast BDP-a za oko 3%. No, od 2000. do 2013. godine udio cijele industrije u BDP-u smanjen sa 17% na 11%. S likovima 90.. (40%) i ništa za usporedbu.
Napomena usput, na vlastitu prema autorima PP 2020, u 2013. BDP po stanovniku iznosio je 5,356.7 milijuna eura, što je 42% od prosjeka EU. Zanimljivo je da je za Crnu Goru nema podataka o produktivnosti rada, međutim, podaci OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, http://www.oecd.org/) produktivnosti u Crnoj Gori znatno lošiji nastup zemalja Srednje Europe, kako u industriji te u sektoru usluga.
Kao rezultat izuzetno lošeg razvoja industrije, vanjskotrgovinski deficit Crne Gore, uvoz premašuje izvoz značajno. Dijagram pokazuje da je kritična kolaps robnog izvoza, iz nekog razloga, što se dogodilo u 2012. Izvozni potencijal vrlo malo industrije u Crnoj Gori, sada je najviša vrijednost izvoza je farmaceutska industrija u zemlji.

Proizvodne djelatnosti u Crnoj Gori smanjen, usluga rastao, ekonomska struktura je potpuno preobrazila. Ovaj proces je dostigao takve mjere da se sada, očito, to će biti nemoguće koncentrirati napore uglavnom na brzi razvoj industrije, jer je razina gospodarskog razvoja, socijalne skrbi, zapošljavanja i tako dalje ovisi o sektoru usluga, jasno je da prije svega od turizma. Ali ignorirati zaostataka u industriji ne može biti više.
Sektorski neravnoteža pojačava poslovnu strukturu organizacije: 0,3% poduzeća su velike, 2,1% - srednja poduzeća, a 97,6% - mala poduzeća. Vjerojatno se može nazvati čak i prije industrijske ekonomije ili ekonomije u početnom razdoblju industrijske ... Ovo gospodarstvo karakterizira niska produktivnost i slaba konkurentnost u regiji, vrlo je ovisna o uvozu, vrlo je osjetljiva na vanjske šokove. Takav je, ukratko, procjena trenutnog stanja u industriji.

Međutim, stanje industrije u Crnoj Gori ne može se smatrati ocijeniti samo negativan. Na kraju, s niskim start brzi start, to je bio japanski ekonomsko čudo grčko čudo, kineski čudo, zašto ne biti crnogorski? Postoje prednosti koje ne može biti precijenjena, prije svega je mjesto Crne Gore je dovoljno blizu high-tech zemlje, transporta i logistike tokova velikih investitora. Crna Gora je mala zemlja, učinak pravilno strukturiranog nove industrijalizacije strategiju - reindustrijalizacija - može biti brza.

Nastavlja se ...

izvori:
http://www.mek.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=209166&rType=2
(Ubrizgava u PDF datoteku s web stranice Ministarstva gospodarstva Crne Gore)

Foto: Beograd. Beograd Industrija sajam. 1953 arhitekture M. Pantovich



Autor će biti zahvalni za indikacije greške i netočnosti u članku.

Eugene Novozhilov
#EvgenyNovozhilov

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.