učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.


Maria Jovovich: „crnogorski obrazovni sustav nakon europskog trenda”

PR menadžer Ministarstva obrazovanja Maria Jovovich rekao SVE.ME portal o tome kako izgraditi i kako razviti sustav obrazovanja u Crnoj Gori.

Reci nam, molim te, danas u organizaciji obrazovnog sustava u Crnoj Gori?


Oh, ona ne stoji i dalje. Nastojimo stvoriti najveću sustav kvalitete obrazovanja, kako zlatara, izoštravanje svaki detalj: da se stalno revidirati, izmijeniti, nadzor - ukratko, poboljšati. Glavni cilj progonio obrazovnog sustava, - stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj all-round pojedinca, bez obzira na spol, socijalno i kulturno porijeklo, nacionalnu i vjersku pripadnost. Nastojimo zadovoljiti potrebe, interese, želje i ambicije svake osobe u toku svog treninga. Obrazovanje je usmjeren na postizanje međunarodnog razinu znanja. Nastojimo razviti svijest o potrebi očuvanja i poboljšanja ljudskih prava njegove značajne uloge u životu vladavine prava, prirodnog i društvenog okruženja, multikulturalizma. Svaka osoba razvijamo svijest o pripadnosti države Crne Gore i njenoj kulturi, tradiciji i povijesti.


O tome koje vrste su podijeljene u odgojno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori?

Obrazovni sustavi u Crnoj Gori su predškolsko, osnovno, opću srednju i stručno obrazovanje, visoko obrazovanje. Do danas, obrazovni sustav zemlje, ima 21 država i 13 privatne predškolske ustanove; 163 osnovnih škola; 13 velikih glazbenih škola, 48 srednjih škola i jedna privatna visoka škola; jedan viši stručni škola; tri temelji na prirodnim resursima, centru, više od 80 licenciranih organizatora obrazovanja odraslih i tri sveučilišta.


Koja je temeljna razlika između obrazovnog sustava u Crnoj Gori iz drugih zemalja?

Reforme koje se sada odvijaju u sustavu obrazovanja, usmjerene na poboljšanje kvalitete obrazovanja, kako bi se stvorili uvjeti za veću mobilnost studenata. Nakon toga, oni dobiti znanja i vještine koja će otvoriti vrata u europskim i međunarodnim školama i visokoškolskim obrazovnim ustanovama. Dakle, crnogorski obrazovni sustav nakon europskog trenda. Osim obveznih predmeta, učenici uče i izborni, što je uvelike poboljšana kvaliteta obrazovnog sustava u Crnoj Gori.


Crnogorski obrazovni sustav, kao i mnoge europske, pripadaju sustavu s većim pravednosti, to znači da je obrazovanje dostupno svim studentima, bez obzira na njihovo socijalno podrijetlo. Kroz pravednosti, pružamo jednake šanse svima za razvoj ključnih kompetencija, kao što su čitanje, matematika i znanost.

Pravila i uvjeti za formiranje studenata u Crnoj Gori, a to su: motivacija učenika za učenje strategija i navike u odnosu na obrazovanje; omjer nastavnika za studente, intuitivan osjećaj pripadnosti školi, materijalna sredstva obrazovnih institucija, upravljanje i proces donošenja odluka, sudjelovanje roditelja u procesima donošenja odluka i u školi - svi ovi uvjeti ne razlikuju od uvjeta studenata u europskim zemljama.


Koji su ciljevi postavila Ministarstvo obrazovanja u razvoju takvog sustava?


Reforma obrazovnog sustava u Crnoj Gori počelo s osnivanjem temeljnih načela definiranih u dokumentu „Knjiga promjena” u 2001. godini. Ta su načela: načelo decentralizacije jednakih mogućnosti, izbor prema individualnim sposobnostima, uvođenje europskih standarda, primjena sustava kvalitete, razvoj ljudskih resursa, osnovno obrazovanje, fleksibilnost, propusnosti i, prema tome, vertikalna i horizontalna komunikacijski sustav u skladu s načelom program s razinom obrazovanja, međunarodni i načelo postupnog uvođenja promjena.

Novi obrazovni sustav, s ekonomske točke gledišta, biti učinkovit i djelotvoran, a iz društvenog stajališta, je povezati ekonomske učinke uvođenja demokratskih vrijednosti.

Od 2016. do 2017. godine planiramo održati takve važne događaje kao i poboljšanje suradnje i poboljšanje njegove kvalitete s tvrtkama-poslodavcima; daljnji razvoj mehanizama za poboljšanje kvalitete početnog i kontinuiranog strukovnog osposobljavanja, u skladu s preporukom EQAVET; povećavajući dostupnost za formiranje različitih ciljnih skupina stvaranjem modularnim programima koji se mogu vrednovati neformalno i informativan stečena znanja. Posebna pozornost će se posvetiti ključnih kompetencija u programima i profesionalni razvoj nastavnika.


Molimo Vas da nas o ključnim fazama učenja.


Obrazovni sustav u Crnoj Gori uključuje Ecce, osnovno, srednje i visoko obrazovanje i obrazovanje odraslih.


Dužnost obrazovanja u Crnoj Gori registrirano pravno na primarnoj razini, što je predviđeno slobodno svu djecu, bez obzira na spol, vjeru i narodnost, psihofizičke karakteristike djeteta, i druge razlike.


Unaprijed skrb i obrazovanje dostupno svoj djeci mlađoj od 6 godina, točnije do odlaska u školu. Djeca do 3 godine na raspolaganju vrtić, i to u dobi od 3 do 6 godina, oni su raspoređeni u različitim organiziranim obrazovnoj skupini. Rano djetinjstvo Njega i obrazovanje u Crnoj Gori može biti i javna i privatna.


Obrazovanje je besplatno i obvezno je za svu djecu u dobi od 6 do 15 godina. Obrazovanje je podijeljena u tri ciklusa - svaki ciklus traje tri godine. U prvom ciklusu, jednog učitelja i vodi sve. Obuka se odvija u pola vremena. Procjene su informativni. U drugom ciklusu postupno raditi sa studentima uključeni nastavnik stručnih predmeta. U IV, V i VI razred ocjene već razumno postavljeni na skali od 1 do 5 bodova. U trećem ciklusu, od VII do IX učitelji razreda podučavati samo osnovne predmete. Na kraju svakog ciklusa se obavlja vanjsku provjeru znanja i sposobnosti njihove praktične primjene.

Što o inkluzivnom obrazovanju u Crnoj Gori?


Razvoj inkluzivnog obrazovanja - jedan od prioritetnih pravaca reforme obrazovanja u Crnoj Gori. Usvojili smo i odobrena dva inkluzivne strategije obrazovanja - do 2008. - 2013. godine, a 2014. - 2018 godina. Prema prvim strategije, djeca s posebnim potrebama u razvoju, kako mogu pohađati redovne škole na općoj razini, a pohađaju posebne razrede u redovnim školama. Studenti su također obvezno dobiti pomoć patologa.

učenici osnovnih škola imaju pravo na obrazovanje kod kuće. Roditelj koji organizira obrazovanje djeteta kod kuće je potrebno najmanje dva mjeseca prije početka školske godine, u pisanom obliku, obavijestiti školu u kojoj je dijete upisano. Škola vijeće, na temelju ove obavijesti, donijeti odluku o obrazovanju vašeg djeteta kod kuće. Takva djeca pregledi u skladu s metodom koju propisuje Zakon testa znanja stekao kod kuće.



Kada je posljednji put promjene su odobreni u današnjem obrazovnom sustavu?

Analiza i istraživanje provedeno od strane Ministarstva za obrazovanje, Ispitnog centra, kao i procjenu napretka crnogorskih studenata u PISA su pokazali da je potrebno revidirati plan i program oko 25% ispitanika kako bi se poboljšala učinkovitost u temama kao što su čitanje, pisanje i matematiku.

Intervju by Ekaterina Balan

#Katarina_Balan



Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.