učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

U Crnoj Gori više stranih radnika od lokalnog

Crnogorski zavod za zapošljavanje proveo neovisnu studiju, koja je pokazala da je prevladavajuća stranih radnika na lokalnoj zemlji. No, to nije novost - u skladu s predstavnikom službe za zapošljavanje Ratko Bakracha, ova situacija potraje u posljednjih nekoliko godina. Prema njegovim riječima, u 2013. godini stranci su zaposlili da rade na 33% više u odnosu na lokalne prošle godine ta brojka bila 36%, a ove godine - 20%.

U svakom od opshtin situacija je drugačija, ali vodi popis opshtina Budvi, gdje su stranci rade četiri puta više od lokalnih. Zbog niske cijene rada stranih radnika u građevinarstvu razvija prilično nevjerojatno situaciju: 83,7% svih zaposlenih - stranih radnika. U osnovi, to je građani susjednih zemalja: Bosna i Hercegovina, Srbija i Albanija. Ljeti, za vrijeme turističke sezone, slična situacija događa u sfre restorana i hotela poslovanja. Osim toga, to je samo službeni podaci, u stvari, ti podaci se mogu lako povećati, jer od vlasnika restorana i hotela zaposliti radnike neformalno.

Unatoč velikim naporima Zavoda za zapošljavanje (podsjetiti da poslodavac mora pribaviti uvjerenje da je ta pozicija ne pretvarati da lokalne nezaposlenih kandidata) u Crnoj Gori je samo više od 30.000 registriranih nezaposlenih osoba koje za zemlju s populacijom od 600.000 ljudi - gotovo katastrofa.


#BogovVladimir

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.