učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Ciljevi industrijske politike Crne Gore do 2020. godine

U prethodnom članku reindustrijalizacija Crne Gore: niska početak smo dali ocjenu gospodarstva Crne Gore programeri programa „industrijske politike Crne Gore do 2020. godine”. Četiri strateška cilja su formulirane na toj osnovi.

Prvo - razvoj konkurentnosti crnogorske industrije, uključujući i ovdje na i turizam, ne mogu bez nje. Ovdje - smanjeni troškovi, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, razvoj širokopojasnih komunikacija, automatizacije industrije, modernizaciju proizvodnje. LED diode se to postigne cilj mora biti položaj rasta Crne Gore na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma i Svjetske banke rang poslovanja za 10% bodova u 2020.

Za to je trebalo procijeniti (vjerojatno ponovno procijeniti) da su izvori energije u zemlji, kako bi se optimizirala prometne veze, uvesti moderne tehnologije u prioritetnim sektorima. Da bi se više specifičnih, to je rekonstrukcija i modernizacija postojećih i stvaranje uvjeta za izgradnju nove infrastrukture kao što su luke Bar, izgradnju vjetroelektrana, solarnih elektrana i malih hidroelektrana, povećano korištenje zračnog prometa. U isto vrijeme proglašen potrebu rješavanja strukturne nezaposlenosti, neravnoteža na tržištu rada će se prevladati kroz stvaranje novih radnih mjesta - u industriji - i usavršavanje stručnjaka u pogledu predviđanje razvoja prioritetnih sektora.

Drugi strateški cilj - rast ulaganja u modernizaciju industrije. Planira se provesti s proizvođači pomoć boljeg pristupa bankarskim instrumentima, privlačenje stranih ulaganja i javna sredstva. Banke danas nemaju resurse i alate za podršku poslovanju, a potreba postoji i da i drugi. Javna sredstva također nije dovoljno, pa Crna Gora se nada za značajan infuziju međunarodnih financijskih institucija.

Crna Gora zainteresirani za izravna ulaganja u prioritetnim sektorima industrije, koji uključuju obradu hrane, prerada drva, proizvodnja proizvoda od metala i farmaceutskih proizvoda. Program je spominjanje činjenice da je ulaganje će privući projekte koji stvaraju najmanje 20 radnih mjesta.

Pokazatelji uspjeha drugog strateškog cilja treba biti: 10% u globalnom poretku investicijske atraktivnosti IESE, nastankom poslovnih anđela, rast udjela ulaganja fiksnog kapitala u industriji i tako dalje.

Treći cilj - razvoj poduzetništva (inovacije, naravno): povećanje učinkovito planiranje, rast monetarnog sektora i razvoj pokazatelja, organizacijsko poboljšanje malih i srednjih poduzeća. To bi trebalo povećati dinamiku razvoja malih i srednjih poduzeća i njegovu učinkovitost. Čini se da je to najteži dio plana.

Autori projekta su u pravu kad kažu da je, budući da je većina (overwhelming, što je već tu ...) malih i srednjih poduzeća u Crnoj Gori fokusiran njihov rad u trgovini i uslugama, kako bi se postigla cilj ponovne industrijalizacije je potrebno napraviti promjene kardinalni u smjeru proizvodnje. Također, autori su svjesni plan, da je prijelaz iz turističke razmjene u gospodarstvu trebaju pokrenuti i voditi državu. Potpora bi trebala biti usmjerena prema tvrtkama koje mogu osigurati najveći utjecaj na rast i razvoj gospodarstva Crne Gore, te da velikih poduzeća (grupe tvrtki) predložio za restrukturiranje i modernizaciju. To je, očito, o tome kako prevladati tradicionalnu organizaciju malih i srednjih poduzeća, što je prilično arhaičan (i to ne samo u Crnoj Gori) i određuje strukturu ekonomije Crne Gore.

Neki pokazatelji uspješnosti mora biti rast broja poduzeća za 10% u općinama s niskom gustoćom tvrtki, povećanje prometa od postojećih poduzeća za 5% godišnje i povećanja raznih globalnoj ljestvici za isti 10%.

Strateški cilj broj četiri - osigurati interakciju s vanjskom tržištu. Ovdje se pretpostavlja olakšavanje trgovine, olakšavanje pristupa izvan tvrtke u Crnoj Gori i Crne Gore na inozemnom tržištu. Fokus nude za izvoznih aktivnosti poduzeća u prioritetnim sektorima, promicanje domaćih tvrtki u međunarodnim industrijskim klasterima, internacionalizacije poslovanja. Učinkovitost se određuje optimizaciju carinjenja, pojednostavljenje cijena, rast zastupljenosti crnogorskih tvrtki na internetu, poboljšanje rangiranja položaju 10 str. U svjetskoj trgovini i na ljestvici WEF rang logistiku Svjetske banke.

Postizanje tih ciljeva uključuje rješavanje stupnjevanje niz zadataka. Za to će biti međuresorna radna skupina, u kojoj je glavnu ulogu u Ministarstvu gospodarstva. Bez sumnje, od samog početka razvoja projekta bilo je jasno da za rješavanje tih problema, oslanjajući se na vlastite resurse, Crna Gora neće biti u mogućnosti.

Dokument je sastavljen uz pomoć raznih organizacija EU i globalnoj razini - popis je impresivan; Plan ima za cilj ispunjavanje standarda EU, usmjerena je na velike pomoći EU (i ne samo), uključujući i financijsku potporu, kako bi se pratiti njegovu provedbu će sigurno biti dužnosnici Europske unije i raznih međunarodnih skupina. U potpunosti je stvar financiranja, dok se konačno smjestio na sigurno (ali projekt je vrlo veliki vanjski krediti), uključujući i zbog velikog broja potencijalnih sudionika ponovne industrijalizacije. S druge strane, u pitanju vanjski dio povećava šanse za provedbu.



Autor će biti zahvalni za indikacije greške i netočnosti u članku.

Eugene Novozhilov
#EvgenyNovozhilov

Reference na izvor za analizu

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: