učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.



Pobačaji u Crnoj Gori

Selektivno pobačaj zabranjen je zbog ženskog fetusa ........

izvijestio crnogorski mediji. Ilegalna pobačaj je kazneno djelo prema zakonima Crne Gore. Također, zakon propisuje da žena može odlučiti na pobačaj samo do 10. tjedna trudnoće. Polazeći od desetog tjedna, odobrenje za prekid trudnoće žena može se dobiti tek nakon posebnog povjerenstva. Nakon 12 tjedana trudnoće odobrenja za prekid trudnoće žena može dobiti samo ako postoji na medicinskim indikacijama, iz zdravstvenih razloga, prijeteći zdravlje djeteta i žene.

Iz Instituta za javno zdravlje građana izvijestili da su 957 pobačaja obavlja u Crnoj Gori u 2014, gdje je 65,93% - namjerno, 43.07% - spontani. Svi pobačaja su, kako u javnim bolnicama i privatno treba utvrditi zakonom, odnosno da bude pravna i provodi se u skladu sa zakonom.

U 2014. pobačaj je napravio 44 djevojaka mlađih od 20 godina. Prema ginekologa Shahmanovich Aida (Aida Šahmanović) iz Kliničkog centra Crne Gore, u 2014. godini, namjerno pobačaj izradio je 301 žena, au prvoj polovici 2015. godine - 159. Najmlađa djevojčica bila je 17 godina. Prema službenim podacima, pobačaja, žene to najčešće u dobi između 30 - 39 godina, nakon čega žena u dobi od 20 - 29 godina, a onda je žena nakon dobi od 40 godina. Djevojke nisu navršila pobačaj može učiniti samo uz pismeno dopuštenje roditelja.

Po zakonu, kat (F ili M) fetusa u utrobi žene, za razdoblje ne postigne 10 tjedana, možete samo saznati ako postoji opasnost od nasljednih bolesti. Šef medicinske ustanove u Podgorici Milovan Jovanović (Milovan Jovanović) navodi da na žalost još uvijek slučaj da žene pribjegavaju pobačaj zbog ploda ženskog spola. Također, prema njegovim riječima, broj pobačaja kod žena koje nisu rodile.

Prema podacima iz travnja 2015. godine: 110 muškaraca protiv 100 žena. Prema ginekolog opstetričar dr Dušan Protic (dr Dušan M. Protić) iz Beograda, selektivni pobačaj nije masovna pojava na Balkanu, međutim, prisutne su u Crnoj Gori i na Kosovu.

#EvaPatti

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.