učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

U Crnoj Gori, neki slučajevi iskorištavanja dječjeg rada

Prošle godine, inspekcija potvrdila devet slučajeva sudjelovanja u radu radnih djece u dobi od 15 do 18 godina između. Ove godine, oni trenuci inspekcije navedeno 25, a većina tih slučajeva dogodio tijekom ljetne sezone na obali Crne Gore. Kao što je objavljeno od inspekcije, oni ne pripadaju matici korištenje djece u teškim ili opasnim radnih aktivnosti, obično održan je u trgovini, gdje su djeca dobavljači, zaposlenici pomoćnici u komercijalnim objektima, povrća staje, štandove s igračkama, nakitom i tako dalje. d.

Većina incidenata inspekciji rada djece usvojene u Budvi i Ulcinju.

Inspekcije izvijestio da je u 2014. bilo je 9 izdaju kazni u 2015. - 25. U nekim slučajevima kazne su plaćeni, a pogrešnost naselili i potpisao ugovor o radu u skladu sa Zakonom o radu. Fino osobu odgovornu za sudjelovanje u radu radnih maloljetnicima, tj ispod 18 godina, u skladu sa Zakonom o radu je od 200 do 2.000 eura kazne za pravne osobe - od 2.000 do 20.000 eura novčane kazne za poduzetnike - od 600 do 6.000 eura.

U skladu sa Zakonom o radu, ugovor o radu s maloljetnikom u dobi od 15 i 18 godina između može se zaključiti tek nakon pismenog pristanka njihovih roditelja, i to samo ako taj posao aktivnosti ne ugrožavaju zdravlje, moral, i ne miješa se s obrazovanjem i, sukladno tome, ako takve aktivnosti nisu zabranjene zakonom, kao i nadležnih zdravstvenih djelatnika mora potvrditi sposobnost za obavljanje određenog maloljetnika aktivnosti.

Djeca prose, otkriva policiju i općinske policije.

Prema sociolog Andrija Đukanović, djeca moraju živjeti svoje dječje živote, te u slučajevima koji uključuju djecu u radne aktivnosti treba zategnuti ovlaštenja i roditeljima i svima onima koji uključuju. Prema sociologa, dječji rad je zakonom zabranjeno u svakom razvijenom društvu, također je zabranjeno u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, statistike ne pokazuju da je uključivanje djece u radu je čest, no takvi slučajevi je mnogo veći nego što je navedeno u statistikama. Također, prema sociolog, to ne isključuje takve slučajeve, kada se takva metoda je samo za opstanak obitelji. I, prema njegovim riječima, država bi trebala zaštititi djecu od bilo koje metode i oblike iskorištavanja.

#EvaPatti


Izvor: kolektiv.me
Foto: Ilustracija google

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.