učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Alexei Meshkov posjet Podgorici. Izgledi za razvoj Crne Gore i ruskih odnosa

18-19 siječanj predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastali sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije Aleksej Meshkov.

Kao što je navedeno u press-služba ruskog diplomatske službe „sa crnogorske strane istaknuo interes za ispravljanje ove situacije, koja je u izravnoj suprotnosti s interesima naroda Rusije i Crne Gore, to potkopava tradicionalno prijateljstvo između njih ....” „U raspravi o pitanjima bilateralne suradnje, utvrđeno je da je pristupanje EU Podgorica protiv ruskih sankcija rezultiralo značajnim smanjenjem - 40% - promet vanjskotrgovinsku između dviju zemalja ...” - navodi se u dipvedomstva.

„U tijeku kontakti crnogorske partnerima krenuti Rusije principijelan stav protiv daljnjeg širenja NATO-a i umjetne uvlači u jedinicu Crne Gore u ovom teškom razdoblju u odnosima rusko-NATO ...”, rekao je predstavnik ruske strane.

Tako je, prema Itar-Tass, „Predsjednik Vujanović je u otvorenom i prijateljskom razgovoru izrazio interes Crne Gore i njenih građana za jačanjem tradicionalno dobre odnose između Crne Gore i Rusije, trovjekovni uspostavljanja da (odnosa) što je navedeno u 2011. godini ...”.

Press-služba predsjednika Crne Gore Filip Vujanović je, pak, izjavio je u ponedjeljak da je predsjednik izrazio interes svoje zemlje u održavanju bliskih odnosa s Rusijom, unatoč integraciji u Europu i NATO. „On (Vujanović) je uvjeren da je euroatlantska integracija Crne Gore ni na koji način ugrožena mogućnošću tradicionalnog prijateljstva između dviju zemalja. On procjenjuje da na bilateralnoj razini, morate promicati razvoj odnosa u sferi obrazovanja, znanosti i kulture, kao i na drugim područjima, uz napomenu da je blizina dviju zemalja i tradicija naših odnosa obvezuje da to učini. "

Tijekom ruskog diplomata sastanka „složili s procjenom tradicionalno dobrih odnosa, važnost što potvrđuju brojne turističke posjete iz Rusije i svog odmora u Crnoj Gori”, izvijestila je press služba Vujanović, kao i ona ističe da su torbe „, izjavio poznatih znamenitosti Ruske Federacije u odnosu na europske i euro-atlantske integracije Crne Gore. " Predsjednik Crne Gore, s druge strane, ima područja uključujući znanost i kulturu, u kojoj bi dvije zemlje trebale, po njegovom mišljenju, bi proširili svoju suradnju.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Igor Lukšić izjavio je danas da je članstvo u NATO-u i Europskoj uniji je namjena, što Crna Gora je odavno proglašen i zagovara većine naših građana, što je potvrđeno, posebno, i brojnim anketama mišljenje.

Osvrćući se na nedavnu izjavu zamjenika premijera Rusije Dmitrij Rogozin na rukama da će Crna Gora požaliti odluku da se pridruži NATO-u, rekao je Lukšić različiti uvjeti napraviti različite izjave, te da ne bi trebalo biti posebno problema, prenosi portal RTCG.

Mi smo na izjavi da odgovori na odgovarajući način, a mi smo uvjereni da nitko ne bi trebao sumnjati suvereno pravo svake zemlje da koriste vlastite mehanizme odlučivanja. Članstvo u EU i NATO - dugo navedenih ciljeva Crne Gore. Iza njih većina građana, što se može vidjeti na svim anketama javnog mnijenja ..., rekao je Lukšić.

Osvrnuo se i na jučerašnjem razgovoru s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Rusije Aleksej Meshkov.

Jučer smo razgovarali u vrlo otvorenom i informativan obrazac i mi ćemo iskoristiti ovu priliku da razumiju pozicije obje strane. To je preduvjet za pronalaženje formule u budućnosti, koja će nam pomoći u bliskoj budućnosti poboljšati komunikaciju i ojačati suradnju, na kojem imamo zajedničku obvezu povijesni kontekst - rekao je Lukšić.

On je dodao da je dobro da postoji mogućnost, nakon dugo vremena, da otvoreno razgovarati s predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova Ruske aspektima Crne Gore i ruskih odnosa.

„Meshkov posjet bio smislen, i postigao svoj cilj. U skoroj budućnosti moramo identificirati područja suradnje koje možemo produbiti. To će se raspravljati bez obzira na razlike u razumijevanju nekih procesa. Postoje različita područja koja zahtijevaju pozornost s obje strane, uključujući i na temelju tradicionalnih povijesnih veza. Bila je to dobra prilika, i nadam se da će to doprinijeti boljem razumijevanju položaja naše zemlje „, zaključio je Lukšić.

Sjetite se da je 2. prosinca, NATO je poslao službeni poziv Crnoj Gori za ulazak u vojni savez koji je Podgorica poduzeti sljedeći dan. Odluka je izazvala prosvjede u glavnom gradu, oko 5.000 protivnici zatim je otišao na ulice. Prosvjednici su tražili ostavku premijera Mila Đukanovića.

Kao što je dobro, u 2008. Crna Gora podnijela zahtjev za članstvo u EU, te je u prosincu 2009. godine, građani Crne Gore imaju pravo posjetiti u zemlje Schengena bez viza, a 2010. godine stupio je na snagu „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, za članstvo EU.

#VitoSergejevic

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Ovaj je post dostupan na sljedećim jezicima: