učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

NATO će pomoći Crna Gora raspolagati Jugoslavenskih oružanih

Ministarstvo obrane Crne Gore u suradnji s NATO-om pokreću 15-mjesečni program za uništenje 416 tona viška naoružanja.

Sporazum, koji je NATO je potpisao s Vladom Crne Gore je osmišljen kako bi se osiguralo sigurno odlaganje oružja i streljiva, za otkaz od koje država nema dovoljno resursa.

Mine i druga eksplozivna sredstva, uglavnom namijenjeni za pomorske i zračne snage, smještenih u vojnim skladištima u luci, Boki Kotorskoj na Jadranu i Taras, u blizini Podgorice.

Ministarstvo obrane pokušao teško pronaći najpouzdaniji način da se uništi višak, što je prijetnja za ljude i oštetiti okoliš, - navodi se u izvješću Ministarstva.

Za deset godina, Crna Gora je napravio velike napore kako bi dobili osloboditi zastarjelih oružja, streljiva i eksploziva koje su pohranjene u vođenju i slabo opremljenih vojnim skladištima.

Najveći problem je odlaganje vrlo opasnog otpada, uglavnom tekućih eksplozivnih naboja, koji se koriste u proizvodnji morskih mina.

Nakon odvajanja od Srbije 2006. godine, Crna Gora je dobila 12 136 tona streljiva pohranjene u vojnim skladištima, iako potreba zemlje ne može biti više od 2 300 tona.

Ista je 74 tisuća 639 jedinica različitih vrsta oružja (osim oružja), od kojih je oko 1.000 jedinica - teška artiljerija, protutenkovskih, protuzraèno pištolji i spremnici.

Većina oružja je dostavljen Crnoj Gori tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji u 1990.

Crna Gora je već potrošio desetke milijuna eura u pokušaju da biste dobili osloboditi od oružja i streljiva jugoslavenske i sovjetske proizvodnje, koji je objavljen prije više od 40 godina.

Uz pomoć stranog kapitala, Ministarstvo obrane u 2007. i 2008. godini provodi niz projekata za uništenje oko 5.000 tona viška, unatoč kritikama oporbe i neke nevladine organizacije vjeruju da je to narušava sigurnost države i njenu vojnu moć.

Prema nekima, Crna Gora je u 2015. godini prodano je 538 tona viška streljiva, oružja jedinice 255 i 614 vozila, kao sekundarnu sirovinu.

Oko 128 tona streljiva raznih kalibara, uništili su sile crnogorske vojske.

Ukupno 104 tona streljiva uništeno u skladu s programom koji je potpisan između crnogorske vlade, UN-a i OESS-a.

Prema najnovijim informacijama iz Ministarstva obrane, Crna Gora još uvijek treba riješiti najmanje 2438 tona streljiva.

Svi troškovi povezani s uništavanjem viška naoružanja u Crnoj Gori će biti distribuirani među zemljama članicama NATO-a: Njemačka, Turska, Mađarska, Hrvatska i Velika Britanija.

izvor

Foto Izvor: Ministarstvo obrane Crne Gore

#VitoSergejevic

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.