učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Igračke „Maša i Medvjed” zabranjeno prodavati u Crnoj Gori

Popularno u desecima zemalja crtani priča o odnosu između djevojke Masha i medvjed je dobivanjem popularnost sa svakim godine. U mnogim trgovinama možete vidjeti crnogorski reklamne plakate, igračke i slatkiše proizvedenih pod ovim znakom. Među igračke nisu samo pliš figure junaka, ali i zagonetke, bojanke, razne obrazovne igre, pa čak i dječjih satova. No, od kraja prosinca 2015. godine neke od igračaka su zabranjene - krivac je bio višak norme je izuzetno štetne tvari - ftalati, potencijalno štetne za zdravlje.

Potrošačka Ured za zaštitu od Republike Srbije donosi informacije koje ftalat sadržaj prelazi dopuštene granice za 0,1%. Ftalat pronađen je u plastičnu lutku Masha, set plastičnih patki u glazbenim lutke i mnoge druge igračaka proizvedenih u Kini. Tvar se koristi za mekoću i plastičnih proizvoda koji se koriste u malim dozama, gotovo svugdje: u proizvodnji pozadina, umjetne kože, slušalicama, gumice, pa čak iu proizvodnji kozmetike. Međutim, ako je doza premašen to može imati negativan utjecaj na hormonalni sustav, uzrokuje neplodnost i alergija.

- Sada na tržištu uvoznici i distributeri poduzimaju dobrovoljni korake za uklanjanje proizvoda iz prodaje i prikupiti informacije od potrošača - rekao je PR-služba Ureda za zaštitu potrošača.

otkrivene su Ukupno 160 komada štetnih proizvoda. Za datum igračke „Masha i medvjed” se prodaju u mnogim zemljama širom svijeta, uključujući i Srbiju, gdje su ti modeli su još uvijek dostupna za prodaju. Službene web stranice tvrtke nema izravan komentar na incident.

#homlessdog

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: