učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

U Crnoj Gori nema virusa Žika

Zavod za javno zdravstvo izvijestio je da u Crnoj Gori postoji niti jedan slučaj zaraze virusom Žika i nada za daljnji nastavak ovog trenda.

Žika virus već ima status pandemije, te se aktivno širi u afričkim zemljama (Senegal, Uganda, Tanzanija) i jugoistočne Azije (Tajland, Filipini, Vijetnam), također utvrđenih slučajeva infekcije virusom u Europi, po povratku s odmora ili poslovnog putovanja u tim zemljama. Virus se prenosi preko komaraca i izražava se u pretjeranu osjetljivost na svjetlo u razdoblju inkubacije, glavobolja, bol u zglobovima, groznica, a mali osip na tijelu. Virus još nije studirao, a znanstvenici ne znaju svoj puni potencijal, međutim, to se smatra vjerojatnom opasnost za fetus, čija je majka zaražena - rizik od smrti, mikrocefalijom, psiho-neurološku abnormalnosti i drugih bolesti. Unatoč nedostatku cjepiva i drugih preporučenih metoda njegovog liječenja u odraslih koji nisu registrirani jednu fatalnu nesreću.

Trenutno jedini način da se spriječi infekcija - vjerojatno eliminirati izleta u zemlji u kojoj je virus već proširio i fizički kontakt s medijima.

#homlessdog

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Ovaj je post dostupan na sljedećim jezicima: