učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Pad potrošačkih cijena u prosincu

„Mjesečna deflacija u prosincu 2015., mjereno po harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (nove vrste pokazatelja inflacije, koja je razvijena za zemlje - članica Europske unije da ujedini pristupe statističkim opisom gospodarstava zemalja sudionica) iznosio je 0,3%, dok je potrošač cijene u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine bile su veće u prosjeku za 1,4%, „- prenosi zavod za statistiku Crne Gore.

Najveći utjecaj na mjesečnu stopu deflacije u zemlji imao je pad cijene za goriva i maziva, voća, mesa i cipele. Potrošačke cijene su u prosjeku u razdoblju od siječnja do prosinca 2015. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći su za 1,5%. "

Prema podacima Monstata „, u smislu područja, glavne grupe, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Transport (-2,0%); Hrane i bezalkoholnih pića (-0.3%); Odjeće i obuće (-0,3%); Hoteli i restorani (-0,3%), dok je rast cijena zabilježen je u grupama: Alkoholna pića i duhana (0,1%); Kućište, vode, struje, plina i drugih goriva (0.1%). Cijene u grupama: Namještaj i rutinsko održavanje stana; zdravlje; komunikacija; Rekreaciju i kulture; obrazovanje; Ostali proizvodi i usluge drugima na prethodni mjesec, razina cijena.

Pozitivna godišnja stopa inflacije u prosincu je zabilježeno u grupama odjeće i obuće (5,0%); Hotele i restorane (3,4%); Alkoholna pića i duhan (3,3%); Hrana i bezalkoholnih pića (2,4%); Kućište, vode, struje, plina i drugih goriva (1.6%); Zdravlje (1,6%); namještaj i redovito održavanje stana (1,1%); Rekreacije i kulture (0.5%); drugih dobara i usluga (0,5%); Komunikacije (0.1%). Negativne stope inflacije zabilježene su u skupini vozila (-4,6%). "

#VitoSergejevic

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: