učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

most Dzhurdzhevicha

Dzhurdzhevicha most je jedan od najvećih atrakcija Crne Gore. Nalazi se na rijeke Tare koji je najveći u Europi i drugi najdubljih u svijetu, nakon SAD-Grand Canyon. Dužina mosta 365 metara, najviša nadmorska visina -172 m. U vrijeme gradnje bio je najveći cestovni lučni most u Europi.

Objekt je izgrađen u 1938-1940, a tijekom Drugog svjetskog rata, partizani, c jedan od kreatora mosta, inženjera Lazar Yaukovicha, raznio središnji luk. Eksplozija uništila najduži let jednog prolaz kanjona u području, što je dovelo do zastoja prije talijanskih vojnika. Inženjeri su razvili shemu u kojoj postavio eksploziv, i na sreću, uspio napraviti tako da je most bio dosta lako vratiti nakon rata. Nakon nekog vremena, okupatorske talijanske snage uhitili Lazara Yaukovicha i pogubljen. Spomenik inženjer instaliran na ulazu na most. Iznenađujuće je da je moderni naziv - „Most Dzhurdzhevicha” - pojavio se na vlaleltsa farmi obitelji, koji se nalazi u blizini mosta, a ne kao arhitekta ili inženjera koji je umro junački.

Most ne samo postati član snimanja. Godine 1969. bilo je snimanje jugoslavenski film „Most”, posvećenu događajima iz Drugog svjetskog rata. I 1978. godine, bio je snimanje holivudskog filma „uragan od Navarone” na romanu Alistair MacLean, koji je glumio Harrison Ford.

Most Dzhurdzhevicha u kanjona rijeke Tare - mjesto posjećuju turisti tijekom cijele godine, tako da se postupno razvija i definira infrastrukturu oko nje. Tu je i parkiralište, kafić, kamp i malo tržište. U blizini mosta, možete splav na rijeci ili vožnja više od 300 metara na zip-line.

#mturchaninova

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.