učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Članstvo u NATO će poboljšati ekonomiju Crne Gore

Perspektiva članstva Crne Gore u NATO-u je dobar pokazatelj i solidan temelj za poboljšanje gospodarstva, kao što će donijeti značajne ekonomske koristi, prema riječima ministra financija Žugić Rada.

U godišnjem izvješću Ministarstva financija urednika rekao da su ekonomske koristi priznaju se u roku širenja tržišta, niže troškove za nacionalnu sigurnost, korištenje financijske pomoći i povećati priljev turista.

Poziv da se pridruže NATO savezu, dobiven u prethodnoj godini, jasno pokazuje da je Crna Gora u skladu sa zakonom, demokratske države vezane za istim načelima kao da je od najrazvijenijih zemalja na svijetu. Uz političku važnost poziv za prijam u NATO potvrđuje da je Crna Gora prepoznata kao stabilna i sigurna platforma za ulaganja, rekao je Žugić.

Ulazak u Uniju NATO-a, istaknuo je, smatra se, ne samo u smislu obrane i vojne spektra.

U praksi, to je potvrdio da je kretanje zemlje ka članstvu u NATO-u je najbolji pokazatelj za širu poslovnu zajednicu i pomaže u poboljšanju poslovne klime i povećava povjerenje investitora.
Dakle, to stvara povoljne uvjete za strane investitore, a podrazumijeva razvoj lokalne tvrtke, što značajno utječe na gospodarski razvoj u cjelini, rekao je Žugić.
„Analizirajući iskustva zemalja koje su posljednjih godina pristupile NATO-u, moguće je napraviti nedvosmislenu zaključak da je u svim tim zemljama, došlo je do povećanja u rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u razdoblju od dolaska u savez, te da je u istom razdoblju, poboljšati svoju gospodarsku izvedbu dodao je.
Osim intenzivne aktivnosti u smislu euroatlantske integracije u prošloj godini, ministar financija, rekao je provedba mnogih programa ekonomske politike usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana.

Strateški cilj ekonomske politike Crne Gore temelji se na osiguravanju financijske stabilnosti, poboljšanje konkurentnosti gospodarstva i stvaranju uvjeta za dinamičniji gospodarski rast i razvoj, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, na temelju tih postavki i fiskalne politike za sljedeću srednjoročnom razdoblju.

U tom smislu, proračun za ovu godinu je projektiran na takav način da bi se osigurala provedba daljnje fiskalne konsolidacije i povećanje prihoda zemlje, kao i stvaranje poticajnog poslovnog okruženja i nastavak intenzivnog borbe protiv sive ekonomije, rekao je Žugić.

Na rashodnoj strani, rekao je on planirao spremanje trenutnih troškova na optimalnoj razini, kako bi se smanjio proračunski deficit i uspostavu uravnoteženog proračuna.
„U tom smislu, mi se približavamo kontinuirano smanjenje deficita (Proračun) na razini od 3,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je planirano u 2012. godini, na 0,71 posto BDP-a, predviđa za ovu godinu, osim troškova vezane uz provedbu izgradnje projekta autoceste”, rekao je Žugić.

Pitanje javnog duga, rekao je, i dalje u fokusu fiskalne politike, uzimajući u obzir potrebu za financiranje kapitalnih projekata koji na duge staze, osigurat će, između ostalog, ekonomski rast i razvoj zemlje.

U smislu rasta i konkurentnosti, odabrali smo nekoliko područja u kojima Crna Gora ima najveći prirodnih resursa i poticanje da možemo postići dobre ekonomske rezultate, rekao je šef Ministarstva financija.

On je dodao da su prognoze za naredno razdoblje, sastavio rezultatima prošle godine, a na temelju očekivanih učinaka pokrenuo investicijski ciklus se očekuje da će Crna Gora ući u fazu dinamičan rast. To znači da je realna stopa rasta BDP-a ove godine će biti 4,1 posto.

Formalno četiri razvoj prioritet industriju su postavljeni: turizam, energetiku, poljoprivredu i ruralni razvoj i proizvodnju ... ... na temelju tih postulata, vladine politike stvorene da odražava potrebe i interese Crne Gore. Njegova pravilna provedba će doprinijeti postizanju ekonomskih ciljeva i podizanje životnog standarda, dok je napredak u procesu euroatlantskih integracija, ima za cilj ojačati poziciju Crne Gore na međunarodnoj sceni i na ubrzanje reformi u cilju postizanja europskih standarda ....

Crna Gora je na putu na kojem ona želi i treba biti - na putu prema punoj integraciji u Europsku uniju (EU) i NATO-a. To je način da se osigura dugoročnu sigurnost, ekonomske i socijalne dobrobiti, zaključio je Žugić.

Izvor: rtcg.me

#VitoSergejevic

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: