učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Po rezultatima 2015. Crna Gora je na 65. mjesto među 176 zemalja u Indeksu ekonomske slobode "

Indeks ekonomskih sloboda - pokazatelj, od 1995. godine obračunava se godišnje po novinama Wall Street Journal i istraživačkog centra matice iseljenika u većini zemalja svijeta. To je formirana prema kriterijima kao što su: sloboda poslovanja, slobode trgovine, fiskalne slobode, sloboda od uplitanja vlasti u vođenju poslovanja, zaštita imovinskih prava, sloboda od korupcije i neke druge parametre.

Već dugi niz godina, prvih pet zemalja u vodstvu Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švicarska i Australija. Europske zemlje zauzimaju mjesto u gornjem dvadeset, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina - su, odnosno, 153-og, 157-og i 162-og mjesto na ljestvici od 2016. Crna Gora je također povećao rejting za 65 mjesta i napredne u skupinu umjereno slobodnih zemalja s indeksom od 64,9 bodova. Među zemljama balkanske regije je vrlo dobra ocjena, s obzirom da su velike zemlje poput Srbije, Hrvatske i Slovenije zaostaje Crne Gore na impresivan broj pozicija: 77, 103 i 90, respektivno. Zatvara rejting Venezuela, Kuba i Sjeverna Koreja.

Ovaj rezultat postignut je poboljšanje u pogledu monetarne slobode, slobode ulaganja, te u upravljanju javnim rashodima, međutim, pogoršane rezultate u slobodi od korupcije - vjerojatno razlog glasno suđenju vodstvom Budve, koja je bila uključena u financijske prijevare.


#homlessdog

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: