učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Vojska Crne Gore će biti dužni sudjelovati u vojnim operacijama NATO-a

Kao jedan od prvih koraka u predstojećim pregovorima o ulasku u Sjevernoatlantski savez, Crnogorska Vlada planira napraviti izmjene i dopune Zakona o obrani, čime bi se utvrdilo sudjelovanje svojih oružanih snaga u vojnim operacijama Saveza, koji je obvezan za sve članove jedinice.

Prema planu, promjene zakona kojim se uređuje upotreba Vojske Crne Gore jedinica u međunarodnim operacijama bit će završena do kraja ožujka i poslan u Sabor.

Prema podacima dobivenim od Ministarstva obrane, novi zakon ukida princip dobrovoljne službe u inozemstvu, koja djeluje u zemlji od 2010. godine, kada je Crna Gora pridružio ISAF.

Pomoć izdanje: ISAF (engleski International Security Assistance Force - ISAF). - Međunarodna vojni kontingent, pod vodstvom NATO-ove operacije u Afganistanu od 2001. godine. To je osnovan u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a broj 1386 od 20. prosinca 2001. godine.

Mogućnost vojnog osoblja da neovisnu odluku o sudjelovanju u operacijama NATO-a je predviđeno zakonom usvojenim 2008. godine. To je bio uveden kao kompromis, nakon što je nekoliko vojnika izrazili interes za ulazak u međunarodne operacije protiv talibana u Afganistanu, koja je počela 2003. godine.

Novi zakon također propisuje kakav vojnika će biti dostupan za brzu isporuku u inozemstvu, u slučaju takve odluke NATO saveznika.

Implementacija će sada biti obvezno, što znači da će vojnici morati ići, na primjer, u Afganistanu ili bilo koje druge regije u kojoj će NATO provoditi operacije u budućnosti, ako njihovi šefovi tako odluči. Inače, mogli izgubiti svoja radna mjesta, priopćilo je ministarstvo.

U veljači, Crna Gora će započeti pregovore o prijamu s Sjevernoatlantskog saveza. Sjetite se da formalni poziv da se pridruže savezu zemlje primljene u prosincu prošle godine.
Obveze uključuju promjene u ključnim zakonima o sigurnosti i obrane, koja se mora prilagoditi pravilima NATO kolektivnog obrambenog sustava.


Većina stanovnika Crne Gore i dalje snažno protivi vojnoj intervenciji u regijama zemlje poput Afganistana. Prema nekim istraživanjima Ministarstva obrane, samo 30 posto vojnog osoblja naći na pitanje sudjeluju u operacijama koje provodi bloka.


Vlada je nedavno zatražio Sjevernoatlantskog ugovora o odobrenju sudjelovanja zemlje u mirovnoj misiji na Kosovu, unatoč protivljenju brojnih srpske zajednice.

Kako bi se povećala broj vojnika koji su spremni sudjelovati u Saveza misijama, vlasti su ponudili brojne prednosti za one koji služe u inozemstvu, kao što su povećanje plaća i dodatnih bodova u poretku stambenog fonda u zemlji.

Nakon ulaska u NATO u 2004. i 2008., Slovenija i Hrvatska ukinula dobrovoljno sudjelovanje Slovenije u međunarodnim missiyah.V desetaka vojnika su izgubili svoja radna mjesta u 2004 nakon što je odbio da ide na Kosovo i pridružiti KFOR.

Izvor: Balkan Investigative Reporting Network, BIRN



#VitoSergejevic

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: