učitavam...
Na vrh

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Tsarev most u Nikšiću

U drugoj polovici XIX stoljeća, oslobođen turskom gradu Nikšiću i stare Hercegovine, odlučeno je da se povezali ceste sa svim Crne Gore. Uz financijsku pomoć Rusiji, za obavljanje izgradnje autoceste Podgorica - Nikšić i za prijelaz rijeke Zete, na dnu polja, bilo je potrebno za izgradnju mosta. U ovom trenutku je rijeka široka širi tijekom proljeća poplavi, pa duljina gradnja bila značajna 229 metar ..

Projekt je razvio poznati hrvatski arhitekt Josip Slade.

Podignut graditelji mosta Crnoj Gori i Boki Kotorskoj, a plaća za njihov rad žita, isporučuje se bez Ruskog Carstva. S obzirom na veliku količinu rada na izgradnji vojnika crnogorske vojske je radio besplatno ..

Elegantan izgradnja mosta tesanik uređenih lukova 18, visina najveći od kojih je 13 metara.

Knez Nikola, budući kralj Crne Gore, naredio da se „pozlatiti” most - ugrađen u svaku nogu za jedan zlatni novčić. Ogromna količina rada provedena je u rekordnom vremenu.

Prvi kamen položen je 23. svibnja 1894., a otvorenje mosta održana je 20. listopada. U znak zahvalnosti za njihovu pomoć u izgradnji, princ je predložio da se ime mosta u čast ruskog cara - kralj Pont Alexandre III. Ljudi zaglavi kraći naziv - Tsarev most. Tragično, svečano otvaranje mosta poklopio s danom smrti ruskog cara.

Trenutno, most nije aktivno održava, jer se nalazi na staroj cesti prema Podgorici, 4,5 km od Nikšića. Ali, kao i prije stotinu godina, to je još uvijek jedan od najznačajnijih inženjerskih objekata u zemlji i simbol prijateljstva između dvaju pravoslavnih naroda.

#mturchaninova

Ovo je automatski prijevod.
Kliknite ovdje da biste pročitali publikaciju na izvornom jeziku.

Ovaj je post dostupan na sljedećim jezicima: