učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Poslanici Skupštine Crne Gore ratificirala protokol o pristupanju NATO-u, bez obzira na pro-ruskog opozicionog bojkota. Punopravni član NATO zemalja mogla postati i prije summita, čelnici NATO-a 25. svibnja.

Crnogorski parlament glasovao za ulazak zemlje u NATO. Na gostujući sjednici na Cetinju članovi Skupštine ratificirala protokol o pristupanju savezu sa 46 glasova. Ukupno Parlament se sastoji od 81 zastupnika, ali je oporba bojkotirala sjednicu.

Uoči sigurnosnih mjera s pravom glasa su ojačani u zemlji. Prema „Interfax”, uz autocestu između sadašnjeg kapitala Podgorici i povijesnog glavnog grada Cetinja, gdje bi poslali parlamentarcima postrojilo odjeća policiju i vodene topove. Kao prvi kapitala nakon neovisnosti 1878. godine, Cetinje je simbol suvereniteta Crne Gore.

„Imate privilegiju da se povijesnu odluku koja će biti zapamćena za sva vremena, dok je Crna Gora i Crnogorci” - obratio se zastupnicima novog premijera Duško Marković. Prema njegovim riječima, članstvo u NATO-u će dati poticaj za napredak zemlje, ojačati stabilnost i gospodarski razvoj.

Proces pristupanja Crne Gore NATO-u je pokrenuta u ožujku 2014., kada je premijer Milo Đukanović najavio svoju namjeru da se pridruži savez protiv pozadini ukrajinske krize. „Mislimo da je zbog brojnih globalnih izazova, kao što su događanja u Ukrajini u NATO metropolama, tu je i nedostatak pažnje prema težnjama Crne Gore - Đukanović izjavio je u travnju 2014. - Svi smo opušteni i mislio da se obavlja posao, ali onda je došlo do Ukrajine da svi mi tresti ".

Formalni poziv iz Bruxellesa je došao tek u prosincu 2015. godine, pregovori započeli su u veljači 2016. godine. Protokola o pristupanju potpisan je u svibnju 2016. godine.

Puni pridržavanje jedinici biti će moguće nakon ratifikacije Protokola od strane svih zemalja članica NATO-a. Sada to nije učinjeno, samo jedan Španjolsku. Ranije u ožujku, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ulazak Crne Gore - to je samo pitanje vremena, a američka državna tajnica Rex Tillerson poziva za članstvo Crne Gore u vrhu NATO-lidera, zakazanih za 25. svibnja.

Rusija protivi ulasku Crne Gore u Savezu, nazvavši ga jedan „umjetni povlačenje.” Službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavio je prošlog tjedna da je Crna Gora formira „nepovoljnu situaciju za Ruse” - rast neprijateljstva prema Rusiji i njenim građanima u vožnji-do ulaska zemlje u NATO. Ovaj tjedan, Rospotrebnadzor zabranile uvoz crnogorskog Plantaže vina, rekavši da naći u piće pesticida.

Prema riječima TASS, Crnogorci pripadaju ulaska zemlje u NATO-u „tihom neprijateljstva”. Agencija prenosi na dan glasanja u Skupštini istraživanja lokalnih stanovnika, koji su se žalili zbog mogućeg pogoršanja odnosa s Rusijom i posljedičnog odljev turista.

U isto vrijeme, većina istraživanja pokazuju da su pristaše i protivnici ulaska zemlje u NATO među Crnogorcima podjednako. Najnovija anketa, provedena u prosincu 2016. od strane CEDEM, pokazalo je da je za ulazak u savez služi 39,7% građana, protiv - 39,9%. Više od 20% ispitanika je bilo teško odgovoriti konkretno.

Oporba u lice Demokratske fronte (DF) zagovarao održavanje nacionalnog referenduma prije ratifikacije protokola. „Nezakonitost odluke da se pridruži NATO-u podijeljena zemlja na dva dijela. Manji dio je sjedio u Saboru, a većina danas prosvjeduju, „- rekao je u petak na sastanku zamjenika iz DF Milan Knežević (citirao TASS).

Međutim, vodstvo vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) je ranije tvrdio da je referendum o NATO-u stvari će biti parlamentarni izbori održani u listopadu 2016.

Na izborima DPS dobila 41,4% glasova i 36 mjesta u Skupštini, dok je pro-ruski Demokratske fronte - 20,8% glasova i 18 mjesta. Ubrzo nakon toga, u zemlji je bilo udar pokušaj, navodno organizirao ruskih specijalnih službi.

Istovremeno s crnogorskom glasova u drugom republike bivše Jugoslavije - Makedonija - nemiri eskalirali u napadu parlamentarne zgrade. Nakon poraza Socijaldemokratske opozicije na izborima prosinca, ipak je pokušao zadržati na položaju predsjednika Parlamenta njegov štićenik - etničke albanske Talat Xhaferievu.

U odgovoru, pristalice konzervativne Demokratske stranke za makedonske jedinstvo, pobijedio na izborima, provalio u sobu za sastanke i tuku nekoliko socijalističkih zastupnika. Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvao je na rješavanje sukoba kroz unutar nacionalnih dijaloga.

Više detalja o RBC: http://www.rbc.ru/politics/28/04/2017/590325339a7947a78d2e1d71?from=main

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: