učitavam...
На врх

Objavljivanje u zajednici "Crna Gora"

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Dva zatvorenika iz Guantanama poslan na izdržavanje kazne u Bosni i Crnoj Gori

Pentagon je u četvrtak najavio prijenos dva zatvorenika iz vojnog zatvora Guantanamo Bay, čime se broj zatvorenika tamo pao je na 91 ljudi.

Tariq Mahmood Ahmed Al-Sawah je poslan u Bosnu, a Abd al-Aziz Ali Abdullah Abdo Al Suaydi je prebačen u Crnu Goru.

Prema procurila informacija o osobnim stvarima zatvorenika Sawah je državljanin Egipta i Bosne i Hercegovine, kao i Al-Suaydi građanina Jemen.

Prijenos zatvorenika je još jedan korak Obamina administracija za zatvaranje baze. Oko 780 zatvorenika koji se drže još od njegova otvaranja, koja je održana u siječnju 2002. godine.

„Sjedinjene Američke Države je zahvalan Vladi Crne Gore za humanitarnu gestu i za njegovu spremnost da podrži naše napore za zatvaranje zatvora u Guantanamu”, rekao je u priopćenju, glasnogovornik Pentagona.

„Sjedinjene Američke Države složili s Vladom Crne Gore, uvjetima nadolazeće prijenosa, tako da bi se sve potrebne mjere u skladu s odgovarajućim sigurnost i human tretman su poduzete.”

U izjavi, daljnje pojedinosti, ali je dio zatvorenika Guantanama mogu biti oslobođeni pod uvjetom da će biti program rehabilitacije i reintegracije, a Vlada će osigurati da su oni više ne prijeti SAD-sigurnosnim interesima.

41 godina Al Suaydi, prema svom osobnom datoteke, bio je član Al-Qaide i koji djeluju instruktor eksploziva. Bio je zarobljen u Pakistanu u veljači 2002. godine.

58 godina Sawah je bio zarobljen u prosincu 2001. godine. Po prvi put, on je smatrao kao kandidat za puštanje u 2007.
On je navodno priznao da je član Al-Qaide i bio uključen u razvoj eksploziva za džihad skupina, uključujući i magnetskih mina za uporabu protiv američkih brodova i bombama prototipova, obećao je u cipelama.

Od preostalih 91 Guantanamo zatvorenika, 34 odobreni su za prijenos. Druge osobe su u neodređeno pritvoru.

Američki predsjednik planira prijenos svih zatvorenika u federalnim objekata koji se nalaze diljem Sjedinjenih Država. U cilju provedbe tih planova, on je poslao žalbu na Pentagon priprema program „Guantanamo sjevera”, koja će se zatvoriti kubansku zatvor.

Međutim, zbog raznih kašnjenja, birokratske prepreke, uključujući i političke oporbe, sve je vjerojatnije da će zatvaranje projekta Guantanamo neće biti realiziran do kraja njegova predsjedničkog mandata.

Mnogi zatvorenici su još uvijek tu, bez sudskog naloga, a neki, možda, i da će umrijeti u zatvoru bez optužen za kazneno djelo.

#VitoSergejevic

Fotografija preuzeta sa stranice kevorkova.com

Ово је аутоматски превод.
Кликните овде да бисте прочитали публикацију на оригиналном језику.

Овај пост доступан је на следећим језицима: